Vælg en side

Kuratering og udvikling af Grønne Gader

Områdefornyelsen ved Skjolds Plads, Københavns Kommune

I 2022-23 arbejdede jeg med kuratering, udvikling og projektmodning af midlertidige eksperimenter, grønne byrum, som skulle prototype en kommende grøn bydel på Nørrebro. På baggrund af borgerinddragelse undersøgte vi ankomster til Haraldsgadekvarteret, grøn kunst som en del af kvarterets nye kunststrategi, og byrum, der tester biodiversitet og fællesskaber. 

Hvem:
Områdefornyelsen ved Skjolds Plads, Københavns Kommune og eksterne samarbejdspartnere.

To teams:
Laura Winge, samskabelse, projektledelse og udvikling, Grønne Gader og Optur Kultur.
Stine Polke-Pedersen, projektledelse, Kunststrategi og udvikling, Optur Kultur.
Metha Rais Nordentoft, Kunststrategi, kunstnerkontakt, Optur Kultur.
Anders Lindberg Kjær, projektleder, Grønne Gader.
Nina Marie Nielsen, projektmedarbejder, Grønne Gader.
Mira Kirk Hedemann, projektleder, Grønne Gader.  
Lærke Frier, projektleder Grønne Gader.

Credits – samarbejder med eksterne aktører:
1. Snake the Day Away: moskunstværk af Maja Helene Vestergaard, Lea Emilie Hansen og Bjørg Dyg Nielsen. Et kunstnerisk bud på, hvordan grønne byrum kan se ud, og Områdefornyelsens indslag til Copenhagen Architecture Festival. Med værket ønsker Områdefornyelsen ved Skjolds Plads at undersøge, hvordan man kan gentænke bynatur gennem kunstneriske interventioner.

Snake The Day Away bringer med sit plantebeklædte væsen naturen ind i byens rum. På Skjolds Plads står den største af de tre skulpturer, mens to mindre snor sig i byrummene foran ungdomsboligerne i Sigurdsgade. Skulpturerne er opbygget af genbrugstræ, haveaffald, jord, mos og stenurt.  Snake The Day Away er en levende skulptur, der kræver omsorg i form af regelmæssig vanding. Kunstnerne ønsker at skabe et fællesskab omkring skulpturerne, som lokale har været med til at give sit grønne ham og sået frø i.
Kuratering og udvikling: Laura og Stine. Kuratering, tekst og kunstnerkontakt: Metha. Fotos: Jens Panduro.

2. Test af ankomst til et bæredygtigt kvarter: I samarbejde med scenograf Annika Nilsson udviklede vi en codesign workshop hvor vi sammen med lokale borgere, designede en ny ankomst til Haraldsgade kvarteret – baseret på materialer fra den lokale genbrugsstation og med inspiration fra lokal bynatur. Udsmykningen lever videre i Osramhuset.
Udvikling og Projektledelse: Laura og Stine. 

3. Fællesskaber i byrum, Udsmykning af Københavner Picnic i Sigurdsgade, kunstnersamarbejder under Arkitekturåret: The two architecture and art collectives Raumlabor (Berlin) and Collectif ETC (Marseille) work at the intersection of architecture, urban development, art and design. Based on citizen involvement and local participation, the collectives ask what constitutes the character of a given place? How do you create spaces for dialogue and togetherness in the local community, while at the same time taking climate and resources into account? 
Kuratering og udvikling: Laura og Stine. Kuratering, fotos og projektledelse af Københavner Picnic: Metha.

4. By Rum Skole byggede byrum med børn fra Titanparken:
På baggrund af vores inddragelse af børn og unge i en codesign proces, udviklet sammen med Let’s Co, og en udstilling af børnenes ideer i Hermodsgade, byggede By Rum Skole et byrum på hjørnet af Hermodsgade og Sigurdsgade sammen med lokale børn. Områdefornyelsen undersøgte hvordan vi bedst indretter pladsen i det offentlige rum i fremtiden og lige netop her.  Og hvordan et grønt byrum ser ud, hvis børn er med til at bestemme. Materialerne genbruges i lokale projekter.
Borgerinddragelse, udstilling og codesign: Laura og Nina. Udvikling og projektledelse: Laura og Anders. Tools og codesign: Let’s Co og Laura. Midlertidigt byrum: By Rum Skole.

5. Projektmodning af midlertidige grønne byrum i Sigurdsgade:
På baggrund af borgerinddragelse med lokale borgere og aktører, samarbejde med KP – Københavns Professionshøjskole, Stenbroens Træpleje og Anlæg, og studerende fra Landskabsarkitektur og Planlægning: Peter Mors Shermer Simonsen, Johanne Bæhr Harfot, og studerende fra Arkitektskolen: Thomas Juul, udviklede vi et koncept for at teste biodiversitet, grønne byrum og ny ankomst og ophold foran KP i Sigurdsgade. Projektet testes i 2024.  
Borgerinddragelse og udvikling: Laura og Nina. Projektledelse, interessenter og udvikling: Laura og Anders. Designforløb: Laura, Peter, Thomas og Johanne. Implementering og udvikling: Stenbroens.

Links:
Områdefornyelsens Kvarterplan
By Rum Skole
Stenbroens Anlæg og Træpleje
Let’s Co
Raumlabor
Collectif ETC
Copenhagen Architecture Festival